’88 – anul inspirației nelimitate


Cel mai adesea, inspirația își face simțită prezența parcă pe neașteptate; cam așa s-au născut marile idei. Însă, în cazul acesta, se pare că un om a reușit să transmită o parte din pasiunea lui și fiicei sale. Catinca Mihai a prins drag de manufactură, în atelierul de legătorie al tatălui ei . Entuziasmul îi crește, atunci când vede bucuria pe chipul celor ce primesc ceva lucrat de mâinile ei sub marca 88 Goods.


Cum a apărut efectiv ideea de a confecționa accesorii?

Ideea de a manufactura accesorii din piele a apărut dintr-o joacă, apoi mi-am dat seama că aveam o nevoie de a avea accesorii altfel. Am descoperit pasiunea pentru meșteșug în atelierul de legătorie de artă al tatălui meu, unde am înțeles cum funcționează geometria în spațiu.

Care este obiectul indispensabil din atelierul tău de lucru?

E o întrebare grea pentru ca am mai multe obiecte indispensabile, adică echerul, cuțitul pentru tăiat, creionul, o hârtie, și bineînțeles, un material din care să manufacturez obiectul.

De ce ai ales pielea, ca material prim?

Pentru că tata avea multe bucăți de piele în atelier, strânse de-a lungul vieții, bucăți pe care nu le mai folosea. Multe din obiectele pe care le fac sunt făcute din astfel de bucăți, așa că pot spune că și reciclez. Pielea este un material un material viu, iar combinat cu manufactura face ca obiectul să fie veșnic. Practic momentul meu de inspirație și de creație e nemuritor. Sau aproape nemuritor.

Ce reprezintă numele de „88 Goods”?

88 este anul în care m-am născut și este și o poreclă dată de un prieten. 8 este simbolul infinitului, adică inspirație nelimitată pentru manufactură.

Nu-mi place monotonia – iar în lucrul manual, două obiecte nu vor fi niciodată identice, chiar dacă folosesc același tipar – așa că pot face orice obiect îmi trece prin minte, fără limite.

Îți mai aduci aminte de primul obiect din piele cumpărat din banii tăi? Ce obiect a fost?

O pereche de adidași, Nike, modelul Cortez, albastru electric. Au fost luați din primul salariu. Aproape că am dormit cu ei. 😂

Ce element îl consideri ca fiind cel mai important, în confecționarea portofelelor?

Tiparul este cel mai important pentru că mă ajută să-mi pun viziunea în practică. Dacă tiparul nu este bine făcut, funcționalitatea unui portofel este afectată, implicit finisajele nu ies cum trebuie.

Ai în plan să-ți diversifici linia de producție?

Da. Deja am câteva proiecte în desfășurare, așa că 2018 va fi un an plin și foarte creativ. Am ajuns la un nivel la care pot spune că sunt mulțumită de ce îmi iese din mâini, deși sunt perfecționistă și tot timpul găsesc ceva de îmbunătățit. Dar asta e ceva bun, pentru că asta înseamnă evoluție.

Tu unde îți găsești sursa de inspirație?

În orice. În întâlnirile cu oamenii, în emoții și stări, în cărți. Dar recunosc, cel mai mult și cel mai mult mă inspiră misticismul și simbolismul. Absolut tot ce creez are o poveste în spate.

Cred cu tărie că orice obiect lucrat manual devine o amuletă pentru cel care îl poartă pentru că pe lângă funcționalitatea lui, are o parte din mine, din timpul meu, din imaginația mea, dar este și intersecția dintre meșteșug și povestea omului care îl dăruiește sau îl poartă.

De ce ar alege cineva un produs marca „88 Goods”?

Ar alege pentru că se identifică cu el. Îl alege pentru că înțelege ce înseamnă munca depusă pentru ca obiectul să ajungă în forma finală. Îl alege pentru că știe că există magie.

Ce te motivează să faci în continuare ceea ce-ți place?

Bucuria omului când primește ceva lucrat de mine. Starea de bine pe care o am după ce am terminat un obiect.

Am o satisfacție imensă când îmi iese ceva așa cum mi-am imaginat, mai ales pentru că am învățat singură tot ce știu să fac azi. E un sentiment pe care cu greu îl pot pune în cuvinte.


Unii oameni cred în puterea lor de a face bine, alții consideră că optimismul îi ajută, dar Catinca are încredere în magia ce există în oameni și lucruri. Să ai un obiect al tău, meșteșugit de mâinile unui om ce a investit timp și îndemânare – în ochii Catincăi, asta are un farmec aparte.

Iar acum pentru cei ce sunt la început:

Ce sfat ai avea pentru o persoană care visează la propria ei afacere?

Nothing is impossible. Even the word impossible says I’m possible. 🙂

Pe Catinca o puteți găsi pe pagina sa de Facebook, ori pe Instagram.


Alexandra Țurnă
Alexandra Țurnă

Om, înainte de toate. Un om fericit.