Art bending – făuritorul în sârmă


Cine s-ar fi gândit că de la sârmă, se poate ajunge la artă? Paul Cristian Cordoș s-a gândit la asta și a și pus în practică ideea lui, pentru că asta se întâmplă când ești artist: apare sâmburele de idee, hrănit bine, ajunge să dea rod. Acum 17 ani s-a încumetat să făurească prima sa lucrare dintr-o bucată de sârmă.

Astfel, de la reprezentațiile pe străzile Clujului, Sibiului, Vienei și Parisului, la Art Bending Studio a fost cale de 10 ani. Astăzi a ajuns să aibă peste o sută de colaborări. Noi am dorit să cunoaștem omul ce se află în spatele acestui proiect de succes și așa ne-am hotărât să punem întrebări; de la cele mai banale, la cele ce se doresc a fi profunde.


Am înțeles că ți-a fost foarte greu la început să te afirmi în domeniul acesta. Dacă ar fi să te întorci în timp, ai schimba ceva la deciziile pe care le-ai luat?

Încrederea și curajul mi-au lipsit în primii ani cât și lipsa de experiență în comunicare, dar provocări și greutăți sunt la orice nivel, indiferent dacă ești la început sau dacă ai experiență.

Am observat că lucrările tale sunt foarte diverse; de la mici elefanți, la portrete și bijuterii fel de fel. Ne poți dezvălui care lucrare de-a ta ți-a dat mai mult de furcă?

Toate! Fiecare lucrare a fost dificil de realizat pentru că vreau să reprezint o trăire sau un obiect din fir continuu de sârmă și asta este provocator de multe ori.

Care a fost primul obiect din sârmă meșterit de tine?

Un abajur din sârmă țesut în jurul unui bec, mi-a plăcut tare mult jocul de lumină și umbră care se proiecta pe tavan și pe pereții din încăpere.

Cât a durat cel mai mult să realizezi una din lucrările tale? Care a fost aceea?

Între 3 până la 7 zile, lucrările mari necesită mult timp dedicat studiului inițial, pașii care trebuie să îi urmez, rezistența lucrării, tipul de material și apoi execuția.

Din câte am observat și din colaborările tale, ești pasionat de vinuri. Care este vinul ce-ți place cel mai mult? De ce?

Cuvée Vișan roșu de la Crama Gramma, un vin sec, ușor și aromat care se potrivește foarte bine cu steak-ul de vită și face din conversație, o artă. 🙂

Dacă ar fi să aproximezi, cam câte lucrări ai realizat până acum?

Câteva mii cu siguranță în cei 17 ani, dar este dificil să spun un număr apropiat de realitate, anul acesta am îndoit câteva sute.

Care lucrare a ta o consideri cea mai inedită? Ne poți povesti cum ai ajuns să o realizezi?

Robotul NTT Data, o lucrare de excepție prin formă și dimensiune, un proiect realizat în colaborare cu Morphoza și care se bucură de apreciere în sala de interviu NTT Data, Cluj-Napoca. Este un android din sârmă care întâmpină candidații care se preziinta la interviu, am dorit să le oferim o experiență unică, să aibă o stare de confort, așa a venit idea lucrării.

Cum ai ajuns să afli de toată povestea aceasta cu sârma?

După modelarea abajurului (prima piesă) am început să caut artiști internaționali care au lucrat cu acest material. Am început un studiu independent și apoi am avut șansa să văd la Paris o fotografie după lucrarea lui Constantin Brâncuși „Le Signal” și lucrări modelate din sârmă de Alexander Calder.

Mi-am dat seama că trebuie să îmi creez stilul propriu și să folosesc un material care mi se potrivește. Câțiva ani am studiat modelajul cu sârmă de cupru, fier, argint, aur și în cele din urmă am rămas fidel sârmei galvanizate.

De câte instrumente ai nevoie pentru a realiza un obiect de artă din sârmă? Care ar fi acelea?

Instrumente, poate prea mult spus, un clește este suficient acum, în urmă cu mai mulți ani foloseam patru clești, acum simt metalul și îl las să se modeleze, doar îl ajut să prindă forma pe care o doresc.

Cum se anunță anul acesta, din punct de vedere profesional?

Cred că este direct proporțional cu cât de mult muncesc și cât timp dedic proiectelor, intenționez să organizez o expoziție la București, Sibiu și Cluj-Napoca.


E fascinant să descoperi omul din spatele multitudinii de lucrări; cu tot cu sentimentele și gusturile acestuia. Cine ar fi crezut că un clește și un om atât de iscusit pot da viață unui șir infinit de creații? Astfel, am reușit să descoperim o părticică din ceea ce reprezintă Paul –  făuritorul Art Bendingului. Pe final, am îndrăznit să-i cerem un sfat sincer pentru cei care se află la început de drum:

Ce sfat ai avea pentru o persoană care visează la propria ei afacere?

Este dificil să sfătuiești pe cineva, plus că nu mă pricep la afaceri. Determinarea și curajul sunt elemente esențiale pentru reușită, iar concurența trebuie să fie în raport cu tine, să îți dorești acel ceva și să muncești, iar apoi să analizezi comparativ.

Pentru a afla mai multe despre Paul Cordoș, puteți arunca un ochi pe site-ul său.


Alexandra Țurnă
Alexandra Țurnă

Om, înainte de toate. Un om fericit.