Nose & Tail – destin pe patru roți


Skateboarding-ul este un domeniu aparte, asta e cam clar. E prieten bun de-al culturii urbane și da – de ce nu? – adaugă multe julituri și, în cazuri extreme, chiar oscioare rupte în palmaresul accidentărilor unora dintre cei mai mari pasionați ai breslei. Marius – mare pasionat din fire – s-a gândit că ar fi bine ca marea lui plăcere să-i ocupe o bună parte din timpul său. Astfel, a deschis magazinul ce reușește să aducă laolaltă tot ce este mai mișto din lumea skateboarding-ului.


Cum a apărut efectiv ideea de a face acest magazin?

Mă dau de foarte mult timp pe skate, iar a deține un skateshop cred că este pasul următor și visul oricărui skater. Să crești și să te intreții din asta – cu toții am visat la așa ceva. Mai mult, doream să existe un skateshop care să le aibă pe toate, să poți să găsești orice în el.

Dacă nu ar fi existat skateboardingul, ce crezi că ai fi făcut?

Sigur făceam un sport, pentru că nu mă văd stând degeaba. Poate BMX, role agresive ori snowboarding. Când eram mic îmi plăcea mult breakdance-ul… Nu se știe.

Consideri că ce faci tu este un stil de viață? De ce?

Clar este un stil de viață din moment ce reușești să te și intreții din el. Skateboardingul m-a ajutat să cunosc o grămadă de omeni, să călătoresc în atâtea locuri și într-un final să îmi deschid o afacere prosperă din asta.

Există suficient sprijin în ziua de astăzi pentru cei care doresc să facă freestyle de performanță?

Consider că mai trebuie lucrat la asta. Freestyle skateboardingul a început să crească extrem de repede, dar piesele necesare încă se produc în cantități mici, iar de aici rezultă prețurile mari ale acestora. Poate fi un obstacol pentru cei care vor să se apuce de așa ceva. Eu îmi sprijin prietenii apropiați care fac freestyle cum pot, încercând mereu să-i motivez, să-i sponsorizez cu câte o placă. Nu este ușor, dar cred că rezultatul final se va vedea după câțiva ani.

Ai întâmpinat greutăți în timpul procesului de dezvoltare al magazinului? Dacă da, ne poți spune una mai amuzantă/specială?

Fiind un skater rebel, nonconformist, mereu am stat departe de birocrație, politică și toate lucrurile astea, dar când am deschis acest magazin, am zis că înnebunesc. Nu mi-am imaginat niciodată că o să fie atâta birocrație, hârtii și contabilitate primară de învățat că să meargă totul ca uns.

Pot spune că în momentul de față stau foarte bine și am învățat enorm de multe lucruri pe care în alte părți nu aveam cum să le descopăr.

Încă urăsc birocrația și aș preferă să stau toată ziua la skate, dar din păcate nu întinerim și trebuie să acceptăm că trebuie să evoluăm ca să fie bine.

Artă sau sport, ce crezi că te definește mai bine?

Este o combinație perfectă. Freestyle-ul pentru mine este partea artistică a skateboardingului. Acea ramură în care pot să devin cât vreau eu de creativ. Spre deosebire de street, o rutină de freestyle o poți face pe muzică, o coregrafie în sensul bun al cuvântului.

Cât de departe vrei să ajungă Nose & Tail?

Sincer mi-ar plăcea să văd magazinul extins și în alte orașe mai mari din România, dar până nu se lucrează la capitolul skatepark-uri, nu cred că este posibilă această realizare.

Știm că atunci când tu ești plecat pe la competiții, de magazin se ocupă tatăl tău. Cum se împacă împreună cu tehnologia?

Haha, asta se întâmplă la început când lucrăm doar în mediul online, dar acum nu mai este cazul, deoarece există magazinul local unde este cineva angajat.

Într-adevăr, taică-meu m-a ajutat enorm în primul an când eram plecat la competiții. Țin minte că tot ce se comanda online, punea deoparte și scria adresa pe o bucată de hârtie, pentru fiecare client și se ducea la sediul firmei de curierat, pentru a le trimite mai departe. Norocul meu a fost că pe vremea aia nu aveam multe comenzi online, așa că nu l-am îngreunat atât de tare.

Poate sună fără sens, dar de ce dorești să ajuți la dezvoltarea acestei industrii?

Poate sună fără sens și răspunsul meu, dar simt că trebuie să fac asta. Avântul vine din interior și odată pornit, nu-l mai pot opri. Simt că pentru asta sunt pus aici, cel puțin în momentul de față ăsta îmi este scopul.

Visez la o scenă dedicată freestyle-ului sub forma Colosseumului. Visez la campionate europene și mondiale pe acest Colosseum. Visez la skateri de freestyle români, apreciați în lumea întreagă și țara mea pusă pe hartă. Visez la apariții în reviste ale acestui sport și imortalizarea momentelor pentru a arăta copiiilor și nepoților. Visez atât de multe încât nu aș avea loc să le scriu pe o foaie de hârtie.

Cum crezi că influențează Nose & Tail cultura urbană?

La mine în oraș nu a existat niciodată așa ceva. Acum copiii pot veni să vadă în realitate un skateshop, să vadă plăci, să aibă acces la skate shoes, haine cool, graffiti și multe altele.  Să nu mai spun că în shop se aude numai muzică drum and bass. Copiii sunt expuși la ceva cu totul complet nou și necomercial.

Câteodată mai fac glume cu prietenii mei din orașele mult mai mari și îi întreb de ce nu au și ei un skateshop local.


Poate mulți ar spune că o astfel de ramură a sportului n-ar trebui să fie tocmai promovată, din diverse motive, însă, așa cum crede Marius, în skateboarding se regăsesc atât sportul, cât și arta. Pasiunile sunt atât de pestrițe, încât mulți reușesc să fie hipnotizați și captivați cu totul de plăcerea lor. Visurile lui Marius sunt mărețe, dar știe sigur că dacă iubește ceea ce face, reușita nu se va lăsa așteptată prea mult timp.

Un sfat pentru cei ce n-au curaj:

Ce sfat ai avea pentru o persoană care visează la propria ei afacere?

Sfatul meu este simplu: dacă cineva vrea să deschidă o afacere, trebuie să se asigure că acea afacere are legătură cu el și cu ceea ce iubește. Asta este cheia succesului.

Dacă rezonați cu pasiunea lui Marius, aruncați o privire pe site-ul Nose & Tail.


Alexandra Țurnă
Alexandra Țurnă

Om, înainte de toate. Un om fericit.