NUD – simplitate în creație


Când începi să faci un lucru cu multă ardoare și realizezi că îți acaparează o mare parte din timp, îți dai seama că pasiunea ta este evidentă. Simți că asta ți-e menirea și că în sfârșit faci ceea ce te atrage. Mihaela Vițălaru realizat proiectul NUD, totul pornind de la o afinitate pentru confecționarea de genți. Totul e să vrei.


Cum a apărut efectiv ideea de a face genți?

Ideea a apărut atât de pe neașteptate, încât nici măcar eu nu mi-am dat seama inițial că e o idee. A fost mai mult o împrejurare. În primăvara anului 2016 am avut șansa să lucrez la niște genți pentru mine personal, cu un prieten care face asta de mulți ani.

Am petrecut mult timp în acel atelier, și pe măsură ce vedeam cum lucrează, am vrut să mă implic. Am început să fac eu tiparele și să croiesc, iar la atelier doar le coseam. Ideile curgeau, erau tot mai multe, îmi imaginam ce mi-ar plăcea mie să port și îl rugam pe el să le facă.

În scurt timp mi-am dat seama că îi acaparez tot timpul și m-am hotărât să îmi cumpăr o mașină de cusut. Deși nu știam să cos 🙂 . Și de aici a început totul.

Referitor la numele proiectului: „NUD” – este o coincidență sau o conotație intenționată?

Nu este o coincidența. NUD este un acronim pentru Neutral Urban Design. Dar așa cum spune și numele, NUD înseamnă de asemenea și „nud”  în acel sens al cuvântului. Odată cu această nou-descoperită pasiune, am „dezbrăcat” o parte din mine care fusese până acum ascunsă.

Îmi place stilul curat și unic, dar în același timp extrem de complex. Asemenea unui nud.

Cum ai considera concurența în acest domeniu, cel puțin la nivelul țării noastre?

La nivelul la care sunt eu acum, nu știu dacă se poate vorbi de „concurență”.

Eu sunt și creator și croitor. Executant al produsului din stadiul de idee și până la ultimul pas în care produsul ajunge la client. Drept urmare, lucrez pe o nișă a mea, în stilul și în ritmul meu propriu.

Știu persoane care lucrează la fel și pe care îi consider mai degrabă inspirație și sunt dornică să învăț cât mai multe de la ei. Atâta timp cât fiecare își păstrează stilul său propriu, nu poate fi vorba de concurență, din contră. E o diversitate binevenită.

Ce calități consideri că trebuie să posede o geantă ideală?

E atât de complex și vast domeniul marochinăriei, sunt atâtea forme, modele și ocazii pentru fiecare geantă, încât e foarte greu ca un singur produs să întrunească toate calitățile pe care cineva și le dorește.  O geantă din piele de calitate nu este un produs ieftin sau pe care ți-l cumperi în fiecare zi.

Fiecare trebuie să își cunoască propriul stil și să aleagă produse care să îi satisfacă cel mai bine nevoile, dincolo de trend-uri și „ce se poartă”. Personal, cred că trebuie să vezi un produs și să spui „asta sunt eu”.

Înainte de a confecționa și gândi modele pentru genți, cu ce te ocupai?

Cu ceea ce încă mă mai ocup, cu meseria în care m-am pregătit, aceea de inginer constructor. Lucrez încă și în domeniul acesta, chiar dacă nu am un job full-time. Am colaborări punctuale pe anumite proiecte, dar e ceva constant.

De asemenea, împreună cu soțul meu, Radu Vițălaru, avem o cafenea/spațiu expozițional, pe nume Framm’s, în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. E și acela un job începând cu anul 2014. La Framm’s este de altfel și atelierul și biroul meu.

Am observat în fotografiile de pe pagina de Facebook „NUD”, că apăreau și modele inedite de haine. Vă gândiți să lărgiți gama de produse?

Mi-aș dori pe undeva, și am și cochetat cu câteva idei pentru niște modele de haine, cum ar fi o fustă foarte dragă mie, din piele aurie.

Dar aș preferă pentru moment să nu mă arunc într-un domeniu pe care nu îl stăpânesc, cum este designul vestimentar. Pași mici. Și voi vedea apoi unde mă vor duce.

Cât timp durează confecționarea unui accesoriu marca “NUD”?

Asta depinde de complexitatea produsului respectiv și de câte comenzi am în lucru. Prefer să lucrez la un produs și apoi să trec la următorul. Dar în general, termenele sunt de maxim 10 zile lucrătoare.

Dacă ar fi să mergi pe stradă și să evaluezi opțiunile, în materie de genți, ale femeilor, la ce concluzie ai ajunge?

Din păcate, fie din rațiuni economice, fie din dorința de „a fi la modă”, mi se pare că marea majoritate a accesoriilor doamnelor și domnișoarelor sunt produse de masă și în general de slabă calitate. Nu vreau să mai pomenesc de copii ale mărcilor cunoscute, care mi se par de-a dreptul de prost gust 🙂 .

Rar văd pe cineva cu un accesoriu care să îl reprezinte, în care să se citească personalitatea și stilul posesorului. Personal, mi-aș dori ca mai multă lume să ajungă să prefere „puțin și bun”, să aprecieze manufactura și să învețe să aleagă calitatea.

Ce designeri te inspiră în munca ta?

Urmăresc foarte mulți designeri români și din afara țării, branduri mari sau de nișă, caut în special să văd detalii, să mă perfecționez în asta, mă inspiră foarte mult căutarea aceasta. Îmi place stilul minimalist, simplu dar nonconformist, monocrom, cu tăieturi și forme speciale.  

Îmi plac inspirațiile „goth” aduse de Yohji Yamamoto, Rick Owens, Ann Demeulemeester, Gareth Pugh, Maison Margiela, etc, dar și branduri de masă cum ar fi COS.

Dacă ar fi să alegi un slogan pentru gențile „NUD”, care ar fi acela?

Recunosc că nu m-am gândit niciodată la asta. Nu îmi plac neapărat sloganele, dar dacă ar fi sa aleg ceva, acesta ar fi: NUD or NUD?


Așa încep marile pasiuni, neprevăzut! De la a fi inginer constructor, la a confecționa genți și a deține o cafenea nu este cale lungă, asta ne-a dovedit Mihaela Vițălaru. Aceasta este dovada clară că pasiunile – oricare ar fi acelea – se pot împăca unele cu altele. Dacă-ți place, o faci! Asta e rețeta.

Iar pentru cei care au idei simple, dar planuri mărețe:

Ce sfat ai avea pentru o persoană care visează la propria ei afacere?

Sa indrăznească să viseze, să creadă în ei și în egală măsură în ceilalți. Să nu înceteze să se perfecționeze. Să învețe să își asculte instinctul. Dar mai ales, să nu se ia prea în serios. Să se joace.

Mai multe produse NUD găsiți aici, iar dacă treceți prin Alba Iulia și-aveți nevoie de o gură de relaxare, Framm’s vă așteaptă.


Alexandra Țurnă
Alexandra Țurnă

Om, înainte de toate. Un om fericit.